Boter, kaas en kampeerboerderij ’n Ibink

Kampeerboerderij ’n Ibink   Tekst: Willem Smalen  |  Fotografie: Rob Kater

‘Boerentrots’, ‘boerengeluk’, ‘boerenjongens’. Namen die we tegenkwamen in de boerderijwinkel van Jan en José Zoeteman. Maar het draait vooral om ‘boerenkaas’ bij hun winkel ​’n Ibink in Ruurlo.

Bij binnenkomst in de winkel blijft het stil, geen belletje aan de deur dat onze komst aankondigt. We kunnen in alle rust de uitgestalde producten bekijken. Kazen op schappen liggen te wachten om aangesneden te worden. We zien allerlei streekproducten met bijzondere namen zoals ‘boerentrots’, ‘boerengeluk’, ‘boerenjongen’s of ‘boerentrots-advocaat’. Geluid achterin de winkel, een deur gaat open. “We waren net nog even onze winkelwagen aan het bevoorraden, morgen gaan we weer op een markt staan met onze kazen”, vertelt Jan. Jan en José Zoeteman zijn eigenaren van boerderijwinkel ’n Ibink. 

Boerderij en kaasmakerij

“We hadden vroeger meer dan veertig melkkoeien. Van de melk maakten we kaas en melkproducten. Maar we moesten op een bepaald moment beslissen wat we met ons bedrijf wilden, stoppen of groter worden. We kozen ervoor om te stoppen. Wel met pijn in ons hart. Maar het maken van kaas bleef. We betrokken daarvoor melk van boeren uit de omgeving. In de kaasmakerij maakten we op ambachtelijke wijze verschillende soorten ‘boerenkazen’. Het was een leuk maar ook zwaar werk door het roeren, snijden en tillen. Een kaas weegt zo’n zestien kilo. In de ruimte hier achter konden de kazen rijpen. Jonge kaas zo’n zes weken, oude en belegen tot twintig weken. De kaas verkochten we op markten in plaatsen in de omgeving. Dat doen we nu nog steeds, alleen maken we de kazen niet meer zelf. In 2004 zijn we met de kaasmakerij gestopt. Dat was aan één kant wel jammer, want het was een bezienswaardigheid voor toeristen die hier komen en natuurlijk ook voor de gasten van onze camping. Er stonden bijna elke dag mensen naar ons in de kaasmakerij te kijken. Het was ook een mooie manier om onze producten te verkopen. In de winkel hebben we nu naast kazen bijzondere streekproducten en eieren van onze eigen kippen – kakelvers.”

Het draait vooral om ‘boerenkaas’

Liefde voor het vak

We gaan naar de opslag van kazen achter de winkel. “Dit is de gekoelde opslag van onze kazen”, vertelt Jan. “In deze ruimte heerst een constante temperatuur van zestien graden. Toen we nog zelf kaas maakten werden in deze ruimte de kazen gerijpt, nu is het alleen opslag. Hoewel we de kaas niet meer zelf maken, is de liefde voor het vak gebleven.”

Kaasplankje en Achterhoekse wijn

Terug in de winkel kijken we nog even in de schappen. We ontdekken nog meer bijzondere producten, zoals ‘chocoladewijn’, ‘goedzakbier’, ‘liever brood in de zak dan een pluim op de hoed’, ‘lekker druifje’, ‘dulle griet’, schelde pils’… Maar nu eerst heerlijke boerenkaas op een kaasplankje. Geheel in stijl geserveerd met een glas Achterhoekse wijn. 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Boter, Kaas en Kampeerboerderij ’n Ibink

Arfmanssteeg 1
7261 KB Ruurlo
Tel. 06 – 5190 1506
info@nibink.nl
www.nibink.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2019