minicamping
De Leuve Hoeve
Minicamping De Leuve Hoeve | Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Robin Visser
De Leuve Hoeve; tussen natuur en historie van Hollands rivierenland.
Aan het begin van de Betuwe, tussen vier provincies in het rivierenland rijden we een doodlopende weg in om uit te komen bij minicamping De Leuve Hoeve. Het is een voormalige boerderij van de ouders van Cock Erkel. Samen met Ria van Genderen heeft hij het eerst omgebouwd tot horeca en legde hij in 2021 de camping aan. Bij ons bezoek horen we over opnames voor een film, de Oude Hollandse Waterlinie en plannen voor een museum.
Het plaatsje Vuren ligt in het rivierenland dat enerzijds weids is en anderzijds kleinschalig. Het riviertje De Linge slingert zich door het landschap tussen de Waal en de Lek. Na iedere bocht is er weer een ander miniatuurlandschapje met dan weer een sluisje of fort en dan weer een meertje of schapenweitje. Het is ook het landschap waar de restanten van de Oude Hollandse Waterlinie markeringen in de uiterwaarden zijn. Hollandser kan het bijna niet. Dat beleven we allemaal op de route naar minicamping De Leuve Hoeve als we de A2 verlaten en via dorpjes als Asperen en Heukelum uitkomen bij een doodlopende weg. Het is een prachtige fietsroute, dus begrijpen we waarom Cock en Ria hier een theeschenkerij zijn begonnen. Hoewel we uiteraard komen voor de camping nemen ze ons dan ook eerst mee in de horecazaak en krijgen we uiteraard koffie of thee aangeboden.
Boeren schuur
Eerst maken we even een rondje over de minicamping achter de voormalige boerderij. Toevallig is het deze dagen niet zo druk met kampeerders. Er staan verspreid over het veld enkele caravans en campers en een tent. In het midden staat het sanitairgebouw. Cock vertelt dat deze in 2021 nieuw is gebouwd. “We hebben er ook een douche en toilet voor minder validen in gemaakt. We merken dat gasten daardoor speciaal voor onze camping kiezen. Het gebouw is groot genoeg voor de 25 staplaatsen. Alle staplaatsen hebben 16 ampère stroom, water kan bij het sanitairgebouw worden getapt.” Het sanitairgebouw is in de stijl van een boeren schuur. De wegen over de camping zijn half verhard, zoals de boeren wegen vroeger waren. De wilgen zijn nog maar net aangeplant en hebben nog niet die typische grillige vormen als de knotwilgen die we in de omgeving zijn tegengekomen. Nog even en ze zijn volgroeid en bieden schaduw en beschutting.
De camping ligt in het rivierenlandschap van de Betuwe.
De staplaatsen zijn er voor caravans, campers en tenten.
Agrarische sfeer
Weer bij de opstallen aangekomen, valt ons op dat de bomen vol hangen met allerlei attributen. Van koffiekopjes tot oude muziekinstrumenten. Het komt kunstzinnig en vooral vrolijk over. De camping is verder omgeven door agrarisch landschap. Het geheel geeft een agrarische sfeer die in tientallen jaren zo niet eeuwen is ontstaan. Cock vertelt dat dat ook zo is, hoewel de boerderij pas in 1940 is gebouwd. “Er is hier altijd een boerenbedrijf geweest. Maar het was ook onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. In 1940 is dit gebied en dus ook de boerderij onder water gezet ter verdediging van de Duitsers. Daarna is deze boerderij gebouwd. Mijn opa is er in 1948 komen wonen en mijn ouders hebben de boerderij in 1971 overgenomen. Ik ben hier dus opgegroeid en heb altijd met mijn ouders meegeboerd. ”
Theeschenkerij
We nemen plaats op het terras voor de boerderij waar Ria voor ons de koffie heeft klaargezet en ons verrast met zelf gebakken appeltaart. Hier vertellen ze over het ontstaan van de camping en de plannen die ze nog hebben. De boerderij telde veertig koeien. Voor Cock was dat onvoldoende om het bedrijf over te nemen en voort te zetten. Hij zag de potentie van het toeristische gebied en besloot om de boerderij om te bouwen tot horecagelegenheid. “We wilden de stal ombouwen tot groepsaccommodatie, maar dat kregen we uiteindelijk niet rond met vergunningen. Toen hebben we er een theeschenkerij van gemaakt. We noemen het nu de uitspanning. Het is te boeken voor feesten en partijen, maar we hopen ook dat toeristen ons weten te vinden. We zitten weliswaar aan het eind van een doodlopende weg, maar het is wel aan toeristische routes.”
Hertjes en vossen
Cock zit altijd vol met plannen. De uitspanning was dan ook nog maar het begin van de transitie van het boeren bedrijf. Hij wilde ook wat meer reuring om zich heen, dus legde hij de camping aan die in april open ging. “We trokken meteen veel gasten, want door de coronamaatregelen hielden veel mensen vakantie in eigen land en zaten alle campings overvol. We merkten dat voornamelijk gepensioneerden voor deze camping kiezen. Ze komen voor de rust en de natuur. Ze kunnen ook de eenvoud waarderen. We hebben nu wifi maar geen televisieaansluitingen. Daardoor is er veel meer aandacht voor wat er om je heen gebeurt. Er lopen hier regelmatig hertjes en vossen. Vanochtend zag ik nog hermelijntjes bij het veld met de zonnepanelen. Bij de gebouwen zitten boerenzwaluwen en gierzwaluwen en in de bomen zitten buizerds, uilen en spechten.”
De wilgen zijn nog maar kort geleden geplant en groeien snel.
De eerste attributen voor een museum zijn er al.
Er hangt van alles in de bomen; van koffiekopjes tot oude muziekinstrumenten.
Je hoort het ruizen van het mais.
Oude wagenschuur
Als iemand iets heeft gezien, wordt dat ongetwijfeld besproken in de theeschenkerij of op het terras. “De gasten maken graag een praatje. Wat dat betreft is de uitspanning en het terras ideaal als ontmoetingsplaats. Ria verzorgt hier ook lunches en kleine gerechten. Ria is er voor de horeca en ik voor de camping.” Hoewel er geen boeren activiteiten meer zijn, heeft het nog de sfeer van een boerderij van een halve eeuw geleden. “Het is een paar jaar geleden nog decor geweest voor de film De Stamhouder. We willen die sfeer er ook in houden. We hebben zestien hoogstamfruitbomen planten en we willen nog een pluktuin aanleggen.” Cock heeft nog enkele grotere projecten in de planning. Zo wil hij nog een terras maken in een hooibergje en hoopt hij ooit de oude wagenschuur in te richten als museum. Het begin van de collectie met agrarische werktuigen heeft hij al aangelegd. “Het is een eerbetoon aan het agrarisch bestaan van toen en het kan misschien toeristen trekken.”
Lingebos
De camping is een goede uitvalsbasis voor allerlei bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Vanaf de camping loop je via een pad het Lingebos van 110 hectare in. Hier is ook zwemwater. Op de Linge kun je suppen en kanoën. Enkele restanten van de Oude Hollandse Waterlinie zijn te bezoeken. Ze zijn bakens op de vele fiets- en wandelroutes. Het forteiland Fort bij de Nieuwe Steeg bij Herwijnen is omgebouwd tot een science fort en heeft de naam Geofort gekregen. Je kunt er van alles ontdekken en doen dat te maken heeft met de aarde. Het bekende Slot Loevestein is ruim een uur wandelen, te bereiken via het pontje over de Waal. “Het is een omgeving die nog niet veel toeristen hebben ontdekt. Er is dus wel van alles te beleven, terwijl het nog heerlijk rustig is.” Dat horen we ook van de campinggasten die we nog even spreken, voordat we onszelf weer over de dijk door het landschap slingeren.
| Gasten aan het woord |
Thea en Gert Bikker wonen in Gorinchem en staan op deze camping vanwege het vakantiegevoel dicht bij huis. Thea: “We staan dit jaar voor het eerst op deze camping. Je kunt hier vandaan lekker wandelen en fietsen. Dan kijken we heel anders naar het landschap. We zijn al langs de Linge naar Leerdam en Heukelum gefietst en gaan nog een keer de andere kant op. We gaan zeker nog met het pontje naar Slot Loevestein. De camping is fantastisch. Het is hier heerlijk rustig en als we geen zin hebben om te koken, dan is er het restaurantje.”
Hans en Bea Ligthart wonen in Gorinchem en kunnen bijna lopend naar de camping. Hans: “We woonden in Vuren en waren bezig met een nieuwbouwhuis in Gorinchem. Als overgang hebben we in de zomer van 2021 hier gekampeerd. We kamperen nu zo’n veertig jaar. De eerste jaren met een tent, daarna met de kinderen overgestapt op een vouwwagen. We gingen naar Frankrijk en het noorden van Spanje. We blijven nooit lang op één plek en komen ook niet vaak op dezelfde plek terug. Dit is dus een uitzondering.” Bea: “We zijn hier blijven hangen. Het is hier stil. Om de drukte te ontvluchten, moet je hier zijn. Het is hier simpel, waardoor er ruimte is voor een gesprek. We missen televisie en wifi niet. In plaats daarvan zitten we ’s avonds gezellig bij een vuurtje.”
miniCamping De leuve hoeve
Landscheiding 1
4214 KM Vuren
T 06 19125755
www.deleuvehoeve.nl
contact@deleuvehoeve.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2023