Camping
De deelderij

Camping De Deelderij  |  Tekst: Coen Mulder  |  Fotografie: Rob Kater

Marco en Marloes

Soms voelt een camping helemaal goed. De plaatsen, het groen, de beheerders en hun aandacht voor gast en omgeving. De Deelderij in het mooie Schoonloo is zo’n camping. Zo voelt de ontvangst hartelijk en welgemeend. Ondanks hun drukke bezigheden nemen ze alle tijd om de gasten te informeren over het reilen en zeilen op de camping.

De oorsprong van Schoonloo

Schoonloo ligt al eeuwen op dezelfde plek. Dat is gebruikelijk voor een dorp, maar het lag daar niet altijd onder dezelfde naam. Na de eerste vermelding in de vroege veertiende eeuw als ‘Sconelo’ verbasterde die naam nog diverse keren voor het uiteindelijk z’n huidige spelling kreeg. De naam is een combinatie van ‘schoon’ en ‘loo’. In een oude betekenis betekent ‘schoon’ dat een stuk land vrij van obstakels, banken of stenen is. Dat kan slaan op een gemakkelijke bewerkbaarheid, maar sommige bronnen leggen het minder positief als kale of schrale grond uit. Over de herkomst van ‘loo’ bestaat geen twijfel. Dat is een oud woord een weide of andere open plek in of bij een bos. Schoonloo is dus waarschijnlijk gesticht op een opvallend prettig bewerkbaar stukje weidegrond op de Hondsrug. Of het uitzicht toen ook al idyllisch gevonden werd zullen we nooit weten. De mensen zullen toen vooral gekeken hebben naar de mogelijkheid om de grond goed te bewerken. Ploegen is nodig om de grond toegankelijk te maken voor het zaad. Daarbij wilde men liefst zo min mogelijk stenen in de grond tegenkomen. Die maakten het toch al zware werk nóg zwaarder en de kostbare ploegschaar kon zomaar breken op een grote steen, waarna het ploegen even helemaal gedaan was.

 

Schoonloo nu

Als gezegd, over dit stukje grond waren de verwachtingen van de vroege bewoners hoopvol en ze werden blijkbaar beloond. Toch heeft die goede bewerkbaarheid nooit geleid tot grote bevolkingsaanwas. Schoonloo is altijd een klein boerendorp gebleven, sterk gericht op schapenteelt en afhankelijk van de omringende heide. Na 1947 steeg het inwoneraantal weliswaar van minder dan 200 naar krap 500 inwoners, maar dat is mede te danken aan het opkomende toerisme. De fraaie omgeving en landelijke sfeer zorgen namelijk voor een ideaal klimaat voor rustzoekers, wat verklaart waarom deze streek zo rijk is aan campings. Een van die campings ligt aan de Hoofdstraat in Schoonloo, waar deze de westelijke grens van het dorp vormt.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

“Genieten van vredige taferelen in het weidse vergezicht is in de prijs inbegrepen.”

De prachtige stolpboerderij van Marco en Marloes.

Geen zorgen

Camping De Deelderij is een kleinschalige camping met een zorgfunctie. Dat laatste moet misschien even uitgelegd worden voordat u misschien denkt dat u hier zelf vertroeteld gaat worden. De zorgfunctie van de Deelderij is meer gericht op mensen die een rustige omgeving nodig hebben en wat begeleiding kunnen gebruiken. In de weekeinden vangen Marco en Marloes hier vier tot vijf mensen op. In een veilige, positieve omgeving kunnen deze mensen op een ondersteunde manier werken aan hun sociale vaardigheden en hun zelfvertrouwen. Dit gebeurt onder begeleiding van Marloes en Marco, beiden zeer ervaren in de gezondheidszorg en het ondersteunen van mensen die daar behoefte aan hebben. De moderne samenleving is soms erg gericht op een drogbeeld van perfectie. Iedereen is gezond en iedereen is in balans. De werkelijkheid is vaak anders. We hebben allemaal op enig moment een beetje hulp nodig. Op De Deelderij krijgen de individueel begeleidde deelnemers de kans om in een prikkelarme omgeving te herstellen en te groeien. De veilige, groene en vooral ook huiselijke omgeving is een perfect tegenwicht voor de harde hectiek van de stedelijke samenleving. Wat merk je daar nu van, als vakantievierende kampeerder? Niets, natuurlijk. Iedereen hier komt voor zijn rust of juist wat afleiding. De zorgboerderijen op deze route verschillen niet van andere campings in dat opzicht. Als er al een bijeffect is, dan is het de mogelijkheid om soms –als mens– te groeien. Dat is iets om te vieren, niet om je zorgen over te maken.

 

Kleinschalig, maar niet krap

Goed, verder met de campingfunctie die natuurlijk niet vergeten mag worden. De Deelderij is een vrij bescheiden camping. Er is ruimte gemaakt voor 25 kampeerplaatsen. Vergeleken met sommige campings zijn dat er niet heel veel. De camping is in die zin kleinschalig te noemen.

Toch geeft, door de royale afmetingen en het open karakter van de plaatsen, de camping nooit het gevoel dat het een kleine camping is. Natuurlijk, hier zoek je tevergeefs naar het animatie-team, het restaurant of een enorme campingwinkel formaatje ‘Appie’. Maar heb je dat echt allemaal nodig om prettig te kunnen kamperen? Wij denken van niet, want De Deelderij heeft z’n eigen manier om mensen tevreden te houden. Indien gewenst, en mits voorhanden, kan men verse tuinkruiden, groenten en fruit plukken. Als tegenprestatie kunt u meehelpen om de tuin te onderhouden.

Er is misschien nog een reden waarom het hier zo groen is. Marco en Marloes houden ook bijen. Marco vindt naast zijn talrijke taken ook nog tijd om een opleiding tot imker te volgen. Met een beetje geluk kunt u dus volgend jaar ook Deelderij honing proeven.

Groene Duim

Eerst maar eens de aandacht voor het milieu behandeld. De Deelderij is energieneutraal en door de provincie Drenthe daarvoor beloond met de ‘Groene Duim’. Deze prijs is hen toegekend omdat ze als koploper op het gebied van duurzaamheid worden gezien. In de praktijk kun je dat als gast ook merken.

Ook de kampeerbranche kan hun inspanningen waarderen. Op het prestigieuze Duurzaamheidscongres Kampeerbranche werden in oktober de Duurzame KampeerAwards uitgereikt. De Deelderij was ook genomineerd en behaalde daar zelfs de tweede prijs! Dit congres is een initiatief van alle belangrijke organisaties op kampeergebied in Nederland, zoals de KCI, NKC, KCJ, ANWB, BOVAG en HISWA-RECRON. Gefeliciteerd, dit is zeker een prijs om trots op te zijn. Het hagelnieuwe sanitair wordt bijvoorbeeld duurzaam verwarmd, terwijl je toch zelf je temperatuur mag regelen. De warmtepompinstallatie wordt namelijk via zonnepanelen van elektriciteit voorzien. De ledverlichting in de gebouwen is spaarzaam met energie en wordt aangestuurd via bewegingssensoren. De lampen branden dus alleen wanneer er iemand aanwezig is en dat kan een boel stroom schelen.

Overigens is er niet alleen aan het milieu gedacht, maar ook aan mindervaliden. Er is namelijk ook een doucheruimte speciaal naar een lagere hoogte gebracht en ingericht om zelfs met een douchestoel te gebruiken. Dit is nog niet op alle campings gemeengoed.

“Zelf verse groenten en
kruiden plukken en ondertussen
helpen in het onderhoud.”

De plaatsen

Alle plaatsen hebben een verharde strook om de caravan of camper op te plaatsen. Zoals het hoort is er rondom groen geplaatst voor beschutting tegen zon en wind. Ook hier wordt er alles aan gedaan om de camping haar groene en ongerepte uiterlijk te laten behouden. Het gebruik van worteldoek of plastic onder de (voor)tent is hier daarom niet toegestaan. Na het plaatsen van de caravan of tent mag de auto bij z’n soortgenoten op de parkeerplaats worden geplaatst. Zo is de camping autovrij en dat zorgt voor meer rust en een prettiger uitzicht. Zelf even geen kampeermiddelen beschikbaar? Er zijn De Waard-tenten te huur, voor wie toch wil kamperen. Niet zo’n fan van tentdoek? Dan kun je hier ook verblijven in een van de drie vakantieappartementen die zijn ondergebracht in de fraaie rietgedekte hallehuisboerderij. De gasten beschikken allemaal over hun eigen sanitair en keuken, naast alle andere zaken die een langer verblijf kunnen veraangenamen.

Van sage tot drama

Even onder ligt Schoonoord. Hier kun je in het Openluchtmuseum Ellert en Brammert alles leren over de oude sage die zou verklaren waar Ellertsveld en Brammershoop hun naam aan hebben te danken. Het verhaal van deze booswichten wordt al eeuwenlang in diverse landen verteld, altijd aangepast naar de lokale folklore. Hier in Drenthe waren zij rovers die reizigers van geld en kostbaarheden beroofden. In de huidige versie zijn zij uitgegroeid tot reuzen die door de slimme list van een geroofde maagd aan hun einde komen. Moderne reizigers hebben dus niets meer te vrezen. Er is overigens nog veel meer te zien en te beleven in het museum. Van een heel andere orde is een bezoek aan het eveneens nabijgelegen Herinnerings-centrum Kamp Westerbork. Op de website is een folder met een wandel- en fietsroute beschikbaar om zelf te printen. De route op de kaart voert langs verschillende bewaard gebleven gebouwen en geeft de nodige achtergrondinformatie over dit strafkamp uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is een plek die je raakt, maar dat is geen reden om er niet heen te gaan. Juist in deze tijd lijkt een moment van bezinning over onze kostbare vrijheid op z’n plaats. 

Camping en Zorgboerderij De Deelderij
Hoofdstraat 12
9443 TJ Schoonloo
Telefoon: 0592 508 090
www.deelderij.nl
info@deelderij.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2023