Camping
’t Rouweelse Veld
Camping ’t Rouweelse Veld | Tekst: Bert Heijnen | Fotografie: Anahí Clemens
De stilte van de Peel doet je herboren worden
“Twee weken recreëren in de rust, in de stilte en de weidsheid van het Noord-Limburgse land doet je als herboren terugkeren in de hectiek van elke dag,” zegt de vrouw die we aanspreken in het Noord-Limburgse dorp Kronenberg op weg naar Camping ‘t Rouweelse veld. “Oh, naar Piet en Wietje!”. Iedereen kent iedereen. “Maar mag ik je een tip geven?” vraagt ze beleefd: “Neem even tijd om te luisteren naar de stilte!”
De rust en de stilte hangen als een warme deken over het landschap en worden enkel onderbroken door het zingen van de vogels. De ontvangst is hartverwarmend. Ik vertel over mijn ervaring van onderweg aan de eigenaren Piet en Wietje Selen. “Kom dan eens mee,” nodigt Wietje me uit. Staande aan het einde van de camping, te midden van de velden en weilanden, kijken we uit over de weidsheid van het Noord-Limburgse land. Twee paar koeienogen staren ons verbaasd aan. Het zijn Ierse Dexter koeien, het kleinste van alle Europese rassen. In hoogte twee derde van onze zwartbonte melkkoeien. Piet, die op boerderij is opgegroeid, heeft zijn liefde voor het dier nooit losgelaten. Zo komen we tijdens onze rondwandeling ook uitstervende dierrassen tegen, zoals Mergelland hoenders.
De uitgestrektheid van het Noord-Limburgse land
Staande op de camping genieten we van de uitgestrektheid van het Noord-Limburgse land en turen we naar de verre einder waar de horizon, als een nauwelijks zichtbare streep, overgaat in de heldere lucht. “De rust is het mooiste cadeau dat we gasten geven,” zegt Wietje.
Ongerepte kleinschaligheid
Piet en Wietje nodigen ons uit plaats te nemen aan een lange tuintafel, op het erf van de voormalige boerderij. De stallen zijn opgeknapt en in een hedendaags jasje gestoken, zonder hun oorspronkelijke uitstraling te verliezen. Alleen de functie is veranderd in een modern sanitairgebouw, voorzien van douches, wastafels en separaat toilet.
De eigenaren Wietje en Piet Selen.
Zijn geboortehuis
Dit is Piet zijn geboortehuis. Zijn ouders hadden een boerenbedrijf. Hij koos voor een leven in de psychiatrie, leerde daar Wietje kennen en samen begonnen ze Camping ’t Rouweelse veld. Er zijn 22 ruime staanplaatsen, verdeeld over twee kampeervelden, beschut door hagen, met een weids uitzicht over het open veld. Door de ruime opzet van het terrein zijn de plaatsen royaal. Alle caravan- en camperplaatsen zijn voorzien van 6 ampère stroom en op het hele terrein is gratis Wifi beschikbaar. Het eerste kampeerveld is autovrij. Om de rust op dat terrein te bewaren worden de auto’s geparkeerd op een aparte parkeerplaats. Op het tweede veld mag de auto bij de caravan blijven staan.
Glasfusing
Tijdens onze rondwandeling over de camping komen we voorbij het kunstwerk van een naakte engel, slapend op een bank. In de vrees dat gasten zich zouden storen aan haar naaktheid, kreeg zij een door Wietje geschilderd badpak aan. De camping laat zien dat de eigenaren grote belangstelling hebben voor creativiteit, kunst en cultuur.
Wietje beoefent de kunst van het bewerken en werken met glas, zoals glasfusing, een techniek uit de glaskunst waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren worden samengevoegd door ze gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt ook de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien. Wietje houdt met regelmaat ook glasworkshops.
De Ierse Dexter koe is bekend om haar korte pootjes.
Voor fietsers en wandelaars is de Peel een bijzondere trekpleister.
De percelen zijn ruim en bieden voldoende privacy.
Afrikaanse cultuur
Ook koesteren ze de liefde voor de Afrikaanse cultuur. Als lid van de Sevenumse Stichting Vrienden van Chrisopher bezocht Piet enkele malen het Afrikaanse Ghana. Toen Ghanese muzikanten een concert gaven in het Wereldpaviljoen in Steyl logeerden ze op Camping ’t Rouweelse veld. Zo logeerde ook de Ghanese kunstenares Faustina in 2019 op de camping. Tijdens haar verblijf maakte zij een prachtige wandschildering, als achterwand van het tweepersoonsbed in de huuraccommodatie Happy Home, met traditionele symbolen. Nog steeds slapen de gasten van het Happy Home tegen de achtergrond van de kleurrijke huizen uit het geboortedorp van Faustina, Sirigu. De kleurige huizen gaven het dorp bekendheid over de hele wereld. In de campingwinkel zijn manden en andere spullen uit de Ghanese cultuur te koop.
Happy Home
Het Happy Home is een van de huuraccommodaties van de camping. Er is niet alleen het Afrikaans kunstwerk, in het Happy Home slaap je bovendien onder een glazen dak. Het huisje is volledig ingericht met een groot tweepersoonsbed, keukenblok, koelkast en serviesgoed. ‘s Morgens blijf je graag nog even liggen om te genieten van de eerste zonnestralen die door het glazen dak binnenvallen.
‘t Peelhuisje
Een andere huuraccommodatie is ’t Peelhuisje. Het houten huis in zijn opvallende zeshoekige vorm biedt een riante leefruimte met zit- en eethoek. De inrichting is volledig in de sfeer van de Peel; gezellig ingericht met een comfortabel tweepersoons stapelbed. Je kunt ook kiezen voor de Pipowagen. Die kleurrijke blikvanger is vooral een plek van rust. Huiselijk ingericht en ruim genoeg voor vier personen. Er is een kleine eethoek en je geniet het slaapcomfort van een tweepersoons stapelbed. Ook in de Pipowagen kun je zelf koken. We wandelen langs een bijzondere boom die twee soorten appels voortbrengt, half Schone van Boskoop en half Zaerums Striepke (Sevenums streepje). Tegenover de schuur, die is ingericht als fietsenstalling, bevindt zich de camperservice.
Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van Rouweelse veld. “Alle stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en is er een heatpipe voor het voorverwarmen van het douchewater. Alle afval wordt keurig gescheiden zodat Camping ’t Rouweelse veld op meerdere fronten een milieuvriendelijke camping is.
Het gastvrije Noord-Limburgse land
Met zijn Peellandschap, zijn heidevelden en bossen en zijn gezellige pittoreske dorpen is het Noord-Limburgse land een uitgelezen fiets- en wandelgebied. Een regio met een aansprekende geschiedenis, zoals het harde leven van de Peelse turfstekers. In de dorpen Griendtsveen en Helenaveen doen de overgebleven woningen van toen, een uiterst fraaie villa, maar ook een museum, de tijden van toen herleven. Noord-Limburg is een boeiende regio.Omliggende landen als Duitsland en België liggen op korte afstand, maar ook steden als Venlo, Eindhoven, het Duitse Ruhrgebied zijn snel te bereiken. Maar wanneer je je kinderen vertelt dat Toverland op fiets- en zelfs op loopafstand ligt, is hun keuze voor de volgende vakantie snel gemaakt.
“Met zijn Peellandschap, zijn heidevelden en bossen en zijn gezellige pittoreske dorpen is het Noord-Limburgse land een uitgelezen fiets- en wandelgebied.”
Boerderijcamping ’t Rouweelse veld
De Hees 44A
5976 NJ Sevenum/Horst aan de Maas,
Telefoon: 077-4674360
info.minicamping@rouweelseveld.nl
www.rouweelseveld.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2023