In de haarvaten van Winterswijk op
boerderijcamping
Kortschot

Boerderijcamping Kortschot  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Rob Kater

Kamperen op boerderijcamping Kortschot bij Winterswijk betekent dat je wordt meegenomen in het verhaal van gastvrouw Betty Wassink. Letterlijk, want Betty neemt de campinggasten graag mee naar de plekken waar ze is opgegroeid, naar school ging en heeft gewerkt. De camping en de voormalige boerderij is het hart van een gebied waar je je volgens Betty zeker veertien dagen kunt vermaken. “Waar de toeristische route ophoudt, begint mijn verhaal.” Ons bezoek van een paar uur aan de camping is daarbij vergeleken niet meer dan een introductie.

Een lang rijpad vanaf een landweggetje leidt naar de opstallen van de voormalige boerderij en naar vrijheid en rust van de minicamping. Het heeft zeker nog de sfeer van een boeren camping, al zijn er geen koeien meer. Wel een boerenzwaluw die af en aan vliegt naar zijn nest in het sanitairgebouw om de jongen te voeden. Betty “Leuk, he? Als je staat te douchen hoor je de jongen piepen. Het is echt een vogel die bij een boerderij hoort. Vroeger waren er veel meer.” De zwaluw is wel de enige druktemaker op de camping, want verder overheerst de stilte en de rust. “Nieuwe gasten zeggen dat ze worden overweldigd door de rust. We zijn zeker geen saaie camping. We zijn de camping in 1994 begonnen om meer mensen en reuring op het erf te hebben. Kamperen bij de boer was toen in opkomst, dus richtten we een paar staplaatsen in. Het is wel eenvoudig gebleven. Door het gewone zie je ook het echte. Meer heb je eigenlijk niet nodig om van te genieten.”

Intens omgeving ervaren

Eenvoudig, maar wel met de tijd mee, zo merken we aan de voorzieningen en het kampeercomfort. De vijftien staplaatsen zijn op zandgrond en enkele zijn verhard. Ieder plek heeft een stroompunt met standaard 6 ampère en maximaal 10 ampère. Water, was- en afwasgelegenheden zijn er in het sanitairgebouw. En uiteraard is er wifi. “We krijgen veel complimenten over de goede wifi. Er is wel op het uiterste uithoekje van de camping één staplaats zonder wifi. Die wordt juist vaak gekozen, omdat je daar helemaal los komt van je dagelijkse verplichtingen en echt de rust ervaart. Dat is de kracht van deze camping. Door die rust ervaar je intenser het uitzicht en de omgeving. Als je een dag in de omgeving bent geweest, kom je hier weer tot rust.”

 

Verhaal van de local

Het is niet alleen die rust die Betty nastreeft om de gasten het naar de zin te maken. Het is bovenal haar eigen verhaal dat te vinden is in het gebied dat zich in een straal van maar vijf kilometer om Winterswijk heen afspeelt. “Ik ben hier opgegroeid en de omgeving van Winterswijk zit in mijn haarvaten. Ik neem gasten graag mee naar mijn oude school en waar ik heb gewerkt. Dan komen we langs allerlei historische plekken en bezienswaardigheden. Ik word dan een toerist in mijn eigen gebied. Toeristen laten mij door een andere bril naar de omgeving kijken. Zo is het ook ooit begonnen. Toen ik nog naar school ging, kwam ik onderweg ook al toeristen tegen. Ik vond het toen al heel leuk als mensen me de weg vroegen en ik ze verder kon helpen. Dat doe ik nu dus nog steeds. Ik weet de plekjes die niet in de recreatiefolders worden vermeld. Waar de toeristische route stopt, begint mijn verhaal. Als je ver weg gaat, wil je het verhaal van de lokale bevolking. Hier vertel ik het verhaal van de local. Dat is het echte en pure verhaal, waarvoor je naar deze streek komt.”

“Als je staat te douchen hoor je de jongen van de boerenzwaluw piepen. Het is echt een vogel die bij een boerderij hoort. Vroeger waren er veel meer.”

Campingeigenares Betty Wassink.

De camping is op een voormalige boerderij, een eindje van de doorgaande weg.

De staplaatsen hebben beschut-
ting en veel ruimte eromheen.

Winterswijk bruist

Betty pakt er een plattegrond van het buiten-gebied van Winterswijk bij. Daar staan 19 toeris-tische plekken op, waaronder 10 natuurgebieden, 6 molens en 3 recreatiecentra. Maar als je een van de routes kiest die Betty zelf heeft gemaakt, dan kom je onder andere langs een boerderij voor geitenkaas, boerderij voor schapenmelk, een wijngaard en tal van idyllische plekjes. Als een van de vele aanraders noemt Betty de steengroeve waar belangrijke archeologische opgravingen zijn gedaan. “Je kunt erin, want er worden regelmatig excursies gehouden. Het is een van de activiteiten van de recreatiebranche van Winterswijk. Door al die initiatieven bruist het toerisme in en rond Winterswijk. Mensen kunnen zich zeker veertien dagen in en om Winterswijk vermaken. Met al die natuurgebieden, agrarische activiteiten die je kunt bezoeken en het centrum van Winterswijk met het leuke museum Villa Mondriaan kun je een vol programma samenstellen, terwijl je onderweg niet veel andere toeristen of recreanten tegenkomt.”

 

Koken met streekproducten

Als we een rondje over de camping maken om van enkele gasten te horen hoe de camping en de omgeving bevalt, merken we de ruime en open opzet. De staplaatsen hebben veel ruimte om zich heen. De staplaatsen aan de rand hebben uitzicht op een weilandje waar enkele paarden lopen. Andere plekken hebben juist wat meer beschutting. Het kort gemaaide gras geeft aan waar de camping is en hoger en bloemenrijk gras geeft aan waar het eindigt. Die geleidelijke overgang geeft het gevoel onderdeel te zijn van het boeren landschap en toch een eigen plek te hebben. Midden op de camping is een grote houten tafel met een luifel erboven. Het is de plek waar de gasten elkaar kunnen opzoeken, maar het dagelijkse praatje wordt ook wel bij het sanitairgebouw gemaakt. Aankleding van de camping bestaat uit enkele kunstobjecten en een paar rondscharrelende kippen. Veel meer vermaak is er niet en dat hoeft voor de campinggasten ook niet. Zo af en toe gaat Betty met de gasten koken in een grote ketel. Uiteraard zijn dat gerechten met streekproducten. “Ik wijs de gasten voor hun dagelijkse boodschappen ook erop dat ze groenten kunnen kopen bij de zorgboerderij en ijs bij Clarabella IJs.” Zo haalt Betty de omgeving ook naar de camping. We komen daar zelf niet aan toe en nemen na een paar uur afscheid van Betty.

Er is op het uiterste uithoekje één staplaats zonder wifi. Die wordt juist vaak gekozen, omdat je daar helemaal los komt van je dagelijkse verplichtingen en echt de rust ervaart.

“Waar de toeristische route stopt, begint mijn verhaal. Als je ver weg gaat, wil je het verhaal van de lokale bevolking. Hier vertel ik het verhaal van de local.”

Campinggasten Lies en Jan Louwerse uit Middelburg.

Deze eenvoudige verwijzing naar de camping is voldoende.

  | Gasten aan het woord |

 

Lies en Jan Louwerse uit Middelburg hebben een bijzondere reden om regelmatig op minicamping Kortschot terug te komen, sinds ze hier zeventien jaar geleden voor het eerst kwamen. Maar eerst vertellen ze hoe ze het kamperen ontdekten. Lies: “Dat begon in 1994. We gaven helemaal niets om vakantie. Dat is per toeval ontstaan. We zagen een caravan staan die we wel leuk vonden. We hebben hem gekocht en hebben een weekje op een camping in Nederland gestaan. Om te proberen, want we hadden helemaal geen kampeerervaring.” Jan: “Het beviel ons wel. De jaren erna zijn we dus regelmatig met de caravan gaan kamperen. Altijd op campings in Nederland.” Lies: “In het begin kwamen we hier telkens terug omdat onze dochter het zo leuk vond. Het lijkt geen camping voor kinderen, maar er waren meer kampeerders met kinderen. Zo heeft onze dochter een vriendje via de camping gevonden. Ze heeft er nog steeds een relatie mee en is in Winterswijk gaan wonen.” Jan: “We overwegen om ook zelf hier in de buurt te gaan wonen. We zijn al naar huizen wezen kijken. We houden van het landschap en de mentaliteit van de mensen bevalt ons goed.” Tot die tijd komen ze graag nog terug op deze camping. Lies: “We horen van veel gasten dat ze hier graag terugkomen.” Gevraagd naar een aanrader om met de fiets naartoe te gaan, noemt Jan het Zwillbrocker Venn, een natuurgebied net over de Duitse grens. “Je verwacht het niet, maar daar is een kolonie flamingo’s.”

Boerderijcamping Kortschot
Vredenseweg 142 | 7113 AE Winterswijk Henxel
www.kortschot.nl | info@kortschot.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2021