Het maasheggengebied als nieuw pareltje voor kampeerder
Camping De Brembroek | Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Jurriaan Huting
Eigenlijk is het best vreemd dat het landschap van de Maasheggen als recreatiegebied nog onbekend is, want het is het oudste cultuurlandschap van Nederland. Erik en Suzie Willems weten maar al te goed wat de omgeving van hun camping De Brembroeken in Vortum-Mullem zo aantrekkelijk maakt. In het ouderlijk huis van Erik, dat is omgebouwd tot gastenverblijven vertellen ze over dit bijzondere Unesco-beschermd landschap, hun plezier van de camping en de gasten en wat er nog meer te ontdekken valt in dit mozaïeklandschap van meidoorn- en sleedoornheggen.
Heerlijk relaxen in de stilte
Je ziet het pas als je het weet. Aan deze Cruijffiaanse uitspraak moeten we denken als we al zijn gearriveerd op camping De Brembroeken en Erik en Suzie Willems ons hebben uitgelegd waar we zojuist doorheen hebben gereden. Zonder die kennis zouden we het hebben omschreven als een licht glooiend landschap met landerijen dat afwisselend wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen en het laten grazen van vee. Het zijn geen enorme lappen weiland, maar aaneengeregen vormen ze wel een open landschap. “We zitten hier op de rand van het Maasheggengebied”, begint Erik te vertellen. “Het mozaïeklandschap is door de eeuwen heen door boeren gevormd. De akkers lagen op de hogere delen en in de uiterwaarden van de Maas met het gras en poelen werd het vee gehouden. De afscheidingen werden gemaakt door meidoorn- en sleedoornstruiken in elkaar te vlechten. Zo ontstond een dichte haag. Als de Maas overstroomde hielden die hagen ook het slib tegen.”
Vierde generatie
Erik kan het landschap daardoor lezen als een boek. Hij heeft het van jongs af aan meegekregen, want hij is de vierde generatie die op dit agrarisch terrein is geboren en opgegroeid. Het boeren bedrijf is al enige tijd geleden gestopt en Erik en Suzie hebben het ouderlijk huis in 2017 omgebouwd tot twee gastenverblijven. “Het zijn een bungalow en een studio. Ze zijn ruimer dan een gemiddelde recreatiewoning, waardoor we het vaak verhuren aan iets grotere gezinnen of een kleine familie met grootouders.”
Het nationaal park De Maasduinen dat aan de andere kant van de
Maas ligt, is ontzettend populair. Als je de Maas oversteekt, kom je hier in de rust.
Enkele restanten van het boerenbedrijf dienen nu als plantenbakken.
Vrij uitzicht over landschap
De verhuur van de gastenverblijven ging vanaf het begin zo goed, dat ze plannen maakten voor uitbreiding. Ze kregen toestemming voor het plaatsen van een trekkershut, wat meteen de mogelijkheid gaf om een sanitairgebouw te realiseren. Dat paste weer in het plan om een camping te beginnen. Op een iets hoger gelegen veld zijn achttien plekken die door lage hagen zijn gemarkeerd. Uiteraard is de omheining van het veld ook een haag, passend bij het landschap. Erik: “De hagen bieden wat beschutting, maar we hebben het bewust ook open gehouden, zodat je vrij uitzicht hebt over het landschap. Daar past ook bij dat je op de camping zelf veel ruimte moet beleven. We hebben vergunning voor 25 plekken, maar houden het daarom bewust bij 18 plekken.” De plekken hebben 10 ampère stroom. Water kan worden getapt bij het sanitairgebouw dat pal tegen het veld aan staat.
Gevarieerd gezelschap
De toevoeging van de camping is in meer opzichten een verrijking. Suzie: “We hebben nu een mooi gevarieerd gezelschap aan recreanten. Kampeerders zijn wat meer naar buiten gericht dan de mensen die in de gastenverblijven verblijven. Als het maar even mooi weer is, zijn kampeerders buiten en zoeken ze elkaar op. Ze hebben belangstelling voor elkaar en kijken naar elkaar om. Als iemand een dag weg is, houden de thuisblijvers de caravan een beetje in de gaten. De mensen in de gastenverblijven komen daardoor ook wat eerder naar buiten om contact te maken. Dat is natuurlijk goed voor de sfeer.”
Nationaal park De Maasduinen
Hoewel de camping nog maar twee jaar bestaat, is deze al goed bezet geweest. Zeker in 2020 toen veel kampeerders in eigen land bleven. Erik: “Campings die al vol waren, stuurden kampeerders naar ons toe. Daardoor hebben we meteen veel bekendheid opgebouwd. Voor veel toeristen ligt het niet voor de hand om hier te verblijven. Het nationaal park De Maasduinen dat aan de andere kant van de Maas ligt, is ontzettend populair. Daardoor het is daar op mooie dagen ontzettend druk. Alle campings zitten daar overvol. Als je de Maas oversteekt, kom je hier in de rust. Toeristen kiezen er daarom steeds meer voor om hier te verblijven en overdag uitstapjes naar de andere kant te maken.” Suzie: “Ze ontdekken dan dat het hier ook ontzettend mooi is. Het is het nieuwe pareltje van oostelijk Brabant.”
Welkom op camping De Brembroeken!
Campingeigenaren Suzie en Erik Willems
Alle kanten op
Erik en Suzie voelen zich ambassadeur van het Maasheggengebied dat aan de rand van het Land van Cuijk loopt van Maashees tot het Gelderse Batenburg. Suzie: “We zeggen weleens dat het hier nog net niet Alicante is, maar dat je wel alle kanten op kunt.” Erik: “Het is een mooi gebied om te fietsen langs allerlei kleine dorpjes. Je vindt hier ook veel geschiedenis, niet alleen door het heggenlandschap. Er is hier aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. We merken dat de belangstelling daarvoor toeneemt. Er zijn grote en kleine musea en allerlei herinneringsplekken. Het museum Van Postzegel tot Tank in Groeningen heeft allerlei objecten die in de grond zijn gevonden. Je kunt de liberation route volgen die de geallieerden aflegden. Die bestaat uit acht fietsroutes, zodat je iets meekrijgt van die geschiedenis en tegelijk door prachtige landschappen komt.
Camping geeft energie
Ze zijn ook aangesloten bij het Regionaal Bureau Toerisme en Erik werkt mee aan het magazine Keigaaf Brabant ter promotie van oostelijk Brabant. Erik: “Deze streek is als toeristisch gebied in opkomst. De bekende toeristische gebieden als de Veluwe en de Friese Meren heeft iedereen wel gezien. Doordat veel mensen afgelopen jaar door corona werden gedwongen om in eigen land op vakantie te gaan, is Nederland als vakantieland ontdekt en worden de onontdekte gebieden opgezocht.” Voor Erik en Suzie betekent dat, dat ze de gasten meer willen gaan bieden. Ze willen nog wat meer faciliteiten op de camping maken en zelf enkele wandel- en fietsroutes opzetten met informatie, zodat de gasten net als Erik het landschap kunnen lezen. Erik: “We zitten nog vol plannen en er komen er alleen maar bij. De camping geeft ons enorm veel energie.”
De schapen zijn nieuwsgierige buren van de kampeerders.
De uithoek van het kampeerveld is populair vanwege het weidse uitzicht.
tney en eieren komen van de boeren in de omgeving.
Het mozaïeklandschap is door de eeuwen heen door boeren gevormd. De afscheidingen werden gemaakt door meidoorn- en sleedoornstruiken in elkaar te vlechten.
De camping komt ook letterlijk tot bloei.
De natuurlijke begroeiing op en rond het kampeerveld trekt allerlei leven aan.
Camping De Brembroeken | Brembroeken 1
5827 AH Vortum-Mullem | 06 281 794 30
info@brembroeken.nl
www.brembroeken.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021