Camping
De drentse Patrijs
Camping De Drentse Patrijs | Tekst: Coen Mulder | Fotografie: Rob Kater
Drenthe is omsingeld. Het ligt ingeklemd tussen Friesland, Groningen, Overijssel en de Duitse deelstaat Nedersaksen. Met zoveel naaste buren zou je denken dat het dan ook wel op die buren zou lijken. Toch is dat niet waar. Drenthe is uniek. Bos en hei, moeras en water. Drenthe is groen en stil. Tussen het prachtige natuurschoon vind je hier, na Zeeland en Flevoland, het minste aantal inwoners van alle Nederlandse provincies. De combinatie maakt een gebied bij uitstek geschikt om te recreëren. Het schijnt trouwens ook de provincie te zijn met de minste boetes voor zwerfvuil. Laten we dat vooral zo houden.
Duurzame voorzieningen
Officieel in Uffelte, maar toch dichter bij Havelte ligt mini- camping De Drentse Patrijs van Robert Dessens. Hier heeft Robert overdekte fietsenstallingen aangelegd, voorzien van oplaadpunten voor elektrische fietsen. Die worden opgeladen via zonnepanelen. Ook de kampeerplaatsen krijgen op deze manier hun stroom (6A) en Wifi. Duurzaamheid is hier geen loos begrip. Ook in het nieuwe sanitairgebouw wordt door middel van duuzame techniek de electriciteit opgewekt. Dit is overigens een ontwikkeling die we op steeds meer campings zien. We moeten onder andere van het dure gas af en dat maakt schone en veilige alternatieven steeds aantrekkelijker. Zonnepanelen zijn stil en effectief, wat ze een betrouwbare keuze maakt voor veel campings. Er zijn centrale watertappunten voorhanden. Verder is er een gescheiden stortplaats voor grijs water en chemisch afval. Voor de boodschappen kun je in Havelte, dat bijna letterlijk om de hoek ligt, alles vinden. Overigens kun je—na overleg vooraf—ook ’s winters terecht op De Drentse Patrijs. De camperplaatsen zijn dan beschikbaar, net als het compleet ingerichte vakantiehuisje.
Bijna wildkamperen
Enkele campings in deze special geven de kampeerder bijna het gevoel van wildkamperen. Voor wie dat niet weet: wildkamperen is de vrijheid om je tent of caravan neer te zetten waar je maar wilt. In Nederland is dat een illusie, want verboden. En zelfs in de landen waar het wel mag gelden er behoorlijk veel regels. Waarom hebben we dan toch dat gevoel? De Drentse Patrijs voldoet aan de voorwaarden: kleinschalig, rustig, schoon, ruime plaatsen. Om te beginnen moet een camping je het gevoel geven dat je echt in de vrije natuur staat. De combinatie van bossen, heggen en water op en rond de camping wekt dat gevoel zeker op. Dat komt onder meer doordat het Uffelter Binnenveld natuurgebied aan de camping grenst. De camping ligt daarnaast aan de vaart die Meppel met Assen verbindt. Daarlangs loopt de N371. Overdag is er wat verkeersgeruis hoorbaar, maar storend wordt het nooit. Bij sommige mensen zal dat juist het gevoel van wildkamperen versterken.
Het voordeel van die weg is overigens wel dat je direct op de uitstekende uitvalsweg naar de rest van de provincie zit. Je hoeft dus niet eerst een kwartier over een hobbelend bospad te stuiteren voordat je bij een echte weg komt. Ook heel prettig: de camping ligt direct aan diverse fietsroutes. Zoek maar eens op fietsroutes rond Havelte op fietsnetwerk.nl.
Robert Dessens.
In alle rust genieten van je vakantie.
Van bovenaf zie je pas goed hoe vrij de camping gelegen is.
Een goed gesprek over het weer, of over de fietsroute van vandaag?
“Een camping moet je het gevoel geven dat je echt in de vrije natuur staat.”
Dolmen op de berg
Dat brengt ons bij de omgeving. In Drenthe bestaat een fenomeen dat nergens anders in Nederland voorkomt. De Steentijd kun je hier letterlijk aanraken. Op de Havelterberg, net boven Havelte, liggen Hunebed D53 en D54. Samen met de D52 bij Diever lijken deze hunebedden (of dolmen) wat afgedreven van de kudde. De grootste concentratie hunebedden ligt namelijk iets verder naar het noordoosten van Drenthe, langs de ‘Hunebed Highway’, waarover later meer. De Havelter hunebedden zijn vermoedelijk wel de meest bekende hunebedden van Nederland. Oudere lezers zaten misschien ooit weg te dromen onder de schoolplaat die Jolijt Dijkstra van de D54 heeft geschilderd. De D53 heeft zijn eigen roem verzameld. Onder geen enkel ander hunebed zijn zoveel vondsten aangetroffen. Vanaf de camping fiets je hier zó naartoe.
Onderscheiding
Het vermelden waard is de prestigieuze prijs die Robert van 2019 t/m 2023 mocht ontvangen uit handen van de ANWB! De Drentse Patrijs is dus al jaren een van de best beoordeelde mini-campings van Europa. De Nederlandse kampeerder die een bijzonder plekje zoekt weet dan meer dan genoeg. Toch heeft de camping van Robert zo’n prijs niet per se nodig. De aanwezigheid van de broedende boerenzwaluwen zegt al veel over hoe vredig het natuurschoon hier z’n gang mag gaan. Kijken naar hoe zij met aanstekelijk enthousiasme de populatie insekten in toom houden verveelt nooit. En wie graag de omgeving wil verkennen hoeft slechts de wegenkaart open te vouwen om te zien dat dit een natuurrijk en prachtig gebied is. Die al genoemde fietsroutes liggen hier natuurlijk niet voor niets. De omgeving is één grote verzameling mooie oude dorpjes, natuurgebieden en landerijen. De landschappelijke variatie is overigens ook veel groter dan je zou vermoeden. Van zandverstuiving tot Oerbos, van heideveld tot bosvijver; je vindt het hier allemaal. En veel daarvan ligt op een steenworp van de camping.
Wie daar oog voor heeft zal ook in de kleine dorpen verrast kunnen worden. In Uffelte staat langs de Drentsche Hoofdvaart een standbeeld van een markante brugwachter. Hij heette eigenlijk Jan Schenkel, maar iedereen kende hem onder de naam Jan van Luuks. Het oude beeld was in 2012 door gewetenloze gauwdieven gestolen en nooit weer teruggevonden. Er werd geld ingezameld en in 2014 kon een nieuw standbeeld worden geplaatst bij de Tweede Uffelterbrug. Zo werd opnieuw de waardering getoond voor deze man, die ook de kinderen hielp om de drukke Rijksweg over te steken. Op de bankjes rond het beeld mag je samen met Jan even rustig genieten van het uitzicht over de Drentse Vaart.
Camping De Drentse Patrijs
Rijksweg 5
7975 RS Uffelte
Telefoon: 0521 341 584
www.campingdedrentsepatrijs.nl
info@campingdedrentsepatrijs.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 1-2024