Tussen vennen, dorpjes en koeien, op camping De Eikelaar
Camping de Eikelaar | Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Jurriaan Huting
Mooie rustige plek
Welkom bij camping De Eikelaar!
Bij camping De Eikelaar in buurtschap Worsum komen niet alleen drie provincies bij elkaar, het ligt ook maar één kilometer van een ecologische verbindingszone, is omringd door leuke dorpjes en biedt uitzicht op agrarisch landschap met grazende koeien. Alwin en Bernadette van Raaij hoefden tien jaar geleden dan ook niet na te denken om hun boerderij kleinschalig te houden en ernaast een camping te beginnen. “Het is zo’n mooi gebied. Daar willen we mensen van laten genieten.”
Direct na de afslag van de A73 worden we bijna letterlijk ondergedompeld in het natuurgebied Hatertse en Overasseltse Vennen, want we rijden hier tussen opmerkelijk hooggelegen vennetjes. Rechtsaf de IJkelaarstraat op verandert het landschap in agrarisch. Het is dus ook niet zo vreemd dat we de campingeigenaren Alwin en Bernadette moeten zoeken bij de boerderij die is afgescheiden van de camping. Als Alwin ons opmerkt, onderbreekt hij zijn werkzaamheden als boer om ons rond te leiden over de camping en – zoals het bij een boer hoort – in de keuken van de boerderij te vertellen over het ontstaan en de ideeën van de camping.
Landerijen en plukjes bos
Hoewel de camping gescheiden is van het boerenbedrijf, heeft de camping wel degelijk de agrarische sfeer. De velden zijn open, zodat er uitzicht is over de omliggende landerijen die zijn omzoomd door plukjes bos. In het weiland naast de camping grazen de koeien van Alwin. Campinggasten zien ze in de ochtend en avond over het pad langs de camping van en naar de stal lopen. “Het bos dat je daar ziet, hoort bij de boerderij. Mijn opa gebruikte het hout al voor allerlei toepassingen op de boerderij. Wij doen dat nu ook nog voor de camping. De planken van het sanitairgebouw hebben we laten zagen van bomen uit dat bosje. We maken de omheining van ons afvalstation er ook van.” Het sanitairgebouw heeft de vorm van een boerenschuur die voor de helft open is. “We hebben het meteen zo groot gebouwd als mocht. Wat we met die open ruimte doen, weten we nog niet. Door het gebruik van de gasten, krijgt het vanzelf een functie.” Verder staat er bij de entree nog een gebouwtje voor de receptie en de informatiehoek met folders en kleine bibliotheek.
We keken eens goed om ons heen en zagen in
wat voor een mooi gebied we eigenlijk wonen.
Kamperend op de open velden word je opgenomen in het agrarische landschap.
Ik vind de diversiteit aan gasten ontzettend leuk. Ik beschouw de camping daardoor niet als werk.
Natuurgebied de Hatertse en Overasseltse Vennen met heide is op loopafstand.
De koeien van boer Alwin staan te grazen in het weiland direct naast de camping.
Vooraan staat het gebouwtje met daarin de receptie en de informatiehoek.
Allerlei leuke dorpjes
Als Alwin over de camping loopt en vertelt wat er door de jaren heen is opgebouwd, klinkt het enthousiasme en trots van een vijfde generatie boer die het aandurfde om iets heel anders te gaan doen. “We stonden ruim tien jaar geleden voor de keuze hoe we de toekomst van de boerderij konden voortzetten. Boerenbedrijven in de omgeving zagen we steeds groter worden. Dat zou voor ons een enorme investering zijn, in een tijd dat het de boeren niet makkelijker wordt gemaakt. We keken eens goed om ons heen en zagen in wat voor een mooi gebied we eigenlijk wonen. Langs de Maas zijn mooie natuurgebieden, er zijn allerlei leuke dorpjes en er is van alles te doen. Tegelijk is het nog niet ontdekt door de toerist, dus is het heerlijk rustig. Daar willen we meer mensen van laten genieten. De provincie wilde op één kilometer van onze boerderij een ecologische verbindingszone. Als een soort ruil konden wij een camping beginnen.”
Van twintig naar vijftig plekken
Alwin en Bernadette zijn de camping rustig aan begonnen. Eerst twintig plekken, alle voorzien van 10 ampère stroom, een waterpunt en afvoer. Met bijbetaling is 16 ampère mogelijk. “Zo konden we het opbouwen en aan onze bekendheid werken. Nu hebben we vijftig plekken. We hebben nog acht verharde camperplekken en een camper servicepunt. We hebben ook een caravan te huur, voor mensen zonder caravan die wel graag in een caravan kamperen.” Voor de tentkampeerders is er een zelfservice terras met een magnetron, koffiezetter en koelkast. Het buitenste veld is het familieveld waar groepen met hun caravans en tenten kunnen staan. “Dat zijn weer heel andere type gasten. Ze trekken uiteraard veel met elkaar op.” De gezelligheid op dat veld moet niet uitlopen tot overlast. Zo is de camping ook minder gericht op kinderen. “Ze zijn wel welkom, hoor. We hebben veel kampeerders met kinderen tot 10 jaar of waar de kinderen niet meer meegaan. Ze kiezen deze camping vanwege de rust.”
Gastvrijheid
De omgang met campinggasten vroeg van Alwin heel andere kwaliteiten dan zijn dagelijkse zorg voor zijn melkkoeien, maar de gastvrijheid bevalt hem goed. “Ik kan de hele dag druk zijn met het boerenbedrijf, maar ik kan het goed com-bineren met de camping. We hoeven ook niet de hele dag op de camping te zijn. Ook bij aankomst van gasten hoeven we niet klaar te staan.Gasten kunnen online boeken, waarbij meteen de plek gekozen kan worden. Bij aankomst weten ze die zelf te vinden. Daarvoor hoef ik echt niet in die receptie achter een balie te zitten. Ik zeg altijd: de receptie komt bij u langs. Met de ipad in de hand kan ik dan de inboekingen doen. Ik kan meteen een praatje maken of alles naar wens is. Ik vind de diversiteit aan gasten ontzettend leuk. Ik beschouw de camping daardoor niet als werk.”
Rondleiding over de boerderij
De scheiding van de camping en de boerderij is onder andere vanwege de veiligheid. “Sommige gasten hebben nog nooit een melkveehouderij gezien en weten daardoor niet wat hier allemaal gebeurt. Ik wil ze daar wel iets van meegeven. Als ik mijn rondje over de camping maak, vertel ik al veel over de boerderij. Dat vind ik zo leuk, dat ik op mijn tijd moet letten. Het werk op de boerderij moet wel doorgaan.” Alwin heeft wel meer tijd als hij op zondagen rond-leidingen over de boerderij geeft. “Maar de gasten komen toch vooral om te wandelen en fietsen. Daarvoor hebben we samen met andere partijen in de regio een magazine gemaakt waarin alle informatie over recreatie en horeca staat. Het vervangt meteen de folders in de informatiehoek en gasten kunnen het als herinnering meenemen om na te genieten. Genieten van de mooie omgeving, dat is waarom we de camping zijn begonnen.”
Nog even inlezen en plannen maken voor de komende dagen.
De afwasvoorziening is ruim opgezet
Camping de Eikelaar IJkelaarstraat 6
6611 KN Overasselt
Tel. 06 304 240 06
info@campingdeeikelaar.nl | www.campingdeeikelaar.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021