Camping
De Stuurmanskolk
Camping De Stuurmanskolk | Tekst: Coen Mulder | Fotografie: Rob Kater
“Erik en Hannie Keurhorst heten u van harte welkom.”
In een uitstulping van de westelijke grens van Overijssel vinden we Welsum. De rivier de IJssel wordt hier in bedwang gehouden door een brede dijk waarop een weg is aangelegd. Aan deze weg staat Eet Tapperij Bijsterbosch, mede herkenbaar aan de onverwachte aanwezigheid van een karretje van een kabelbaan.
Nieuwe en vertrekkende campingbezoekers mogen zich binnen melden bij de bar voor de administratieve formaliteiten, maar verder is het restaurant volledig gescheiden van de camping. Dit café-restaurant heeft een heerlijk groot terras. Vanaf de hooggelegen positie heb je een prachtig uitzicht op de landerijen in de richting van Heerde. Via het weggetje achter het parkeerterrein daal je af naar het lagergelegen terrein van Camping De Stuurmanskolk.
De geschiedenis van de kolk
De naam ontleent zijn eerste deel aan de familie Stuurman die hier ooit een boerderij had. Het ‘kolk’-deel verwijst naar de kleine plas naast de camping. Deze rustige recreatieplas is nu een plek van ontspanning en plezier. Wie vanaf het terras uitkijkt op het kalme water zou zich verwonderen over de oorsprong ervan. Het is namelijk een tastbaar overblijfsel van de watervloeden die in de 18e eeuw, maar ook daarna, in het stroomgebied van de IJssel voorkwamen.
Zo brak in 1702 ook bij Welsum de IJssel door de dijk. De hierop volgende watervloed overstroomde de landerijen en de kolk bleef achter nadat het water zich had teruggetrokken. In de eeuwen hierna trad de IJssel nog regelmatig buiten haar oevers. Het hele Rivierengebied kan hier trouwens over meepraten. Vooral de watersnood van 1808-1809 was een enorme ramp. Die winter werden de Betuwe en grote delen van het land rond de IJssel onder water gezet. Velen lieten het leven en de schade was ongekend. Gelukkig maakten de Nederlanders hun reputatie van waterbedwingers elke keer weer waar. Het groeiende begrip over de situatie stroomopwaarts zorgde voor meer kennis over de maatregelen die noodzakelijk waren om het midden van ons land verder te beveiligen tegen de gevolgen van hevige regenval. Langs de IJssel is het daarom tegenwoordig een stuk veiliger dan vroeger.
Camping en naamgever in één plaatje.
Nederland fietsland!
Wie kent ‘t niet?
De camping
Bij De Stuurmanskolk kunt u dus zonder vrees de hele zomer heerlijk kamperen. Deze keurig onderhouden camping heeft ruimte voor zo’n 60 royale kampeerplaatsen, verspreid over vijf aangrenzende kampeervelden. Ruim 20 van deze plaatsen zijn in 2012 verhard ten behoeve van campers. Alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Zo heeft elke plaats elektra (6A) en een watertappunt is ook nooit ver te zoeken. Er zijn twee gebouwtjes voorzien van modern en goed onderhouden sanitair. Het warmwater en de was- en droogmachine zijn gratis te gebruiken door gasten. Een hint van glamping wordt geboden door de aanwezigheid van een sauna en een zonnebank. Voor andere luxe faciliteiten moet men zelf zorgen, wat zeker met de moderne caravans en campers geen probleem zal zijn. Voor de campers is er ook voorzien in een serviceplaats voor het lozen en vullen van de tanks.
Chalets
Voor wie het even zonder verrijdbare kampeermiddelen moet stellen, die kan hier ook zijn vakantie komen vieren. Een verblijf in een van de tien chalets is zeker aangenaam, want ze zijn ingericht met alle luxe die bijdraagt aan een prettige vakantie. Tijdens de vakantie moet je meestal jezelf zien te vermaken en dat is hier niet anders. Hier is geen animatie-team voorhanden om het kroost bezig te houden. Er is wel een mooi veld met daarop wat speeltoestellen en een zandbak voor de kleinste kinderen. Op mooie dagen biedt de kolk de nodige verkoeling en mogelijkheid voor waterpret. Verder is dit vooral een plek waar je heerlijk tot rust kunt komen. Dat bestempelt De Stuurmanskolk als een camping die toch vooral gericht is op de wat oudere kampeerder. Een heerlijke uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. En bij terugkomst wegdromen in de stilte achter de dijk, of genieten van een hapje en een drankje op het fraaie terras ‘boven’.
Olst
Over uitstapjes gesproken; op de andere oever van de IJssel, duidelijk zichtbaar vanaf de dijk, ligt het mooie dorp Olst. Een korte wandeling vanaf de camping brengt u in luttele minuten bij het Olsterveer. Met deze pont kunt u, eventueel met fiets of auto, tegen een zeer schappelijk tarief naar de overkant. Er is hier al een veerverbinding sinds 1469. Eigenlijk is dit al een attractie op zich, toch? De aanlegsteiger aan de andere zijde van de IJssel ligt pal aan de rand van het dorp, dus u loopt of rijdt zó het dorp in. Goed, Olst is met slechts 5000 bewoners geen wereldstad, maar toch zeker het bekijken waard. Hier was vroeger waarschijnlijk een veelgebruikte doorwaadbare plaats, want in 947 bevond zich hier al een nederzetting met de naam Holsto.
Hoewel er geen gebouwen meer uit die tijd te bewonderen zijn, is de St. Willibrorduskerk niet heel veel jonger. Deze veertiende-eeuwse dorpskerk is gebouwd op de resten van een nog ouder bouwwerk. Grote kans dat een deel van de stenen van die oudere kerk later weer bij andere bouwwerken is ingezet. Goede bouwmaterialen zijn altijd in trek.
Recycling is ook niets nieuws. De oude Grieken en Romeinen deden er al aan. Een moderne vorm van recycling vinden we terug in de 23 Olster Aardehuizen uit 2015. Dit zijn grotendeels zelfvoorzienende woningen die gebouwd zijn met behulp van natuurlijke en gerecyclede bouwmaterialen. Deze combinatie van middeleeuwse en hedendaagse bouwtechnieken bewijst dat we van de voorgaande eeuwen toch echt wel wat geleerd hebben. Misschien waren sommige dingen vroeger toch echt beter?
“ De onstuimige IJssel heeft hier een vredig meertje nagelaten.”
De inwendige mens
Een andere bezienswaardigheid is de negentiende-eeuwse stellingkorenmolen die lokaal en officieel bekend staat als “Bökkers Mölle”. De huidige molen is ruim 150 jaar oud, maar op deze plek stond al sinds 1729 een molen. Die pelmolen ging bij een brand verloren en op de achtkantige stenen onderbouw is vervolgens de huidige korenmolen gebouwd. De familie Bökkers verwerkt hier al sinds 1938 graan, koren en rogge voor de boeren uit de wijde omgeving. Hun producten zijn overigens ook te koop in hun eigen winkel en bakkerij. Een heerlijk versgebakken broodje eten kan in de aangebouwde brasserie, of nog beter: op het terras met uitzicht op de werkende molen.
Omgeving
Maar wat doe je nu als je niet van oude gebouwen houdt en alle winkels en terrassen van Olst al hebt bezocht? Toch maar de auto in? Nee hoor, nergens voor nodig. Olst heeft ook een treinstation. Daarmee ben je in een ommezien in het naastgelegen en veel grotere Deventer. Of in Zwolle, als je daar meer zin in hebt. Met een beetje creativiteit is zo’n dagtrip al snel een avontuur op zich.
“Natuur, water en zon. De basis voor een fijne vakantie.”
Camping De Stuurmanskolk
IJsseldijk 85
8196 KC Welsum
Telefoon: 0570 561 470
www.destuurmanskolk.nl
info@destuurmanskolk.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2023