De Bulte: hoe een schapenveldje toch nog een camping werd 

Mini camping De Bulte  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Rob Kater

De kampeervelden zijn omsloten door inheemse bomen en planten.
Camping Drijfveer Tusken de Marren4

De bomen op het open veld bieden welkome schaduw.

Campingeigenaren Mieny en Hendrikus

Het centrale gebouwtje is in de stijl van een Drents schuurtje en wordt via zonnepanelen van stroom voorzien.

Het terrein ligt wat hoger in het landschap. Vandaar de naam De Bulte.

Wat begon met een gekke gedachte, werd bij de verbouwing van hun woning een serieus plan. Mieny en Hendrikus Drogt veranderden in 2006  het schapenveldje bij hun huis in een camping.  Na vijftien jaar hebben ze voornamelijk onder de senior kampeerders een naam opgebouwd als een rustige en natuurlijke camping. “Kampeerders komen hier voor een stukje onbekend Drenthe.”  Wij zijn welkom om daar toch wat meer bekendheid aan te geven.

Vanaf Hoogeveen volgen we de Hooge-veenseweg die na een paar kilometer een wijde bocht om het Drentse dorpje Tiendeveen maakt. Daardoor ontgaat ons het bestaan van het dorpje, maar daar komen we ook niet voor. Camping De Bulte, die toch wat verder van dezelfde weg ligt, is wel goed te vinden dankzij de vlaggen en het bord langs de weg. Als we de auto langs het oprijlaantje hebben geparkeerd en de camping oplopen, hebben we het gevoel in een miniatuur-natuurgebiedje terecht te zijn gekomen. Vergeleken met de provinciale weg tussen de open weilanden waar we net nog waren, worden we hier omgeven door een oase van rust. We vinden het dan ook niet erg dat we even moeten wachten tot campinggasten de eigenaren hebben gevonden.

 

Echte kampeerders

“Ah, jullie zijn er al”, verwelkomt Mieny ons. We worden uitgenodigd om de koelte van hun eigen woonkamer op te zoeken waar we met het warme weer graag op ingaan. Het is hun woning, die een rol heeft gespeeld bij het ontstaat van de camping, zo legt Hendrikus uit. “We wonen hier nu 27 jaar. We zijn echte kampeerders en hadden al die tijd
al de gekke gedachte om zelf een camping te beginnen. Maar ja, hoe pak je dat aan? We hadden een schapenveldje bij het huis dat niet zomaar even ingericht kon worden als camping.” Dat veranderde toen ze in 2006 hun woning gingen verbouwen. Mieny: “Dat was het moment om ook ons buitenterrein aan te pakken.”

We merken dat de meeste gasten komen om het stukje onbekende Drenthe. Het Mantingerveld en het aangrenzende Mantingerbos zijn mooie natuurgebieden van Natuurmonumenten.”

Het voorste veld is meer open, waardoor kampeerders eerder contact met elkaar zoeken.

Campinggasten Jan en Louise Bolier

Op het veld bij de moestuin groeit allerlei fruit.

Overal op het terrein zijn dit soort decoraties te vinden.

 

Overal op de camping zijn er tafereeltjes met een bloemenpracht.

 

Bij de moestuin is ook een kas vol tomaten.

Inheemse beplanting

Een opzet voor de camping bleek uiteindelijk niet zo ingewikkeld als ze dachten, vooral ook omdat ze klein begonnen. Mieny: “We kregen vrijstelling voor het voorste veld waar we zijn begonnen met vijftien plaatsen.
Daar hebben we een bosrand omheen aangeplant met inheemse bomen en planten. We bouwden een toiletgebouwtje met de uitstraling dat past bij de schuurtjes die je in deze omgeving meer ziet. Snel daarna kregen we vrijstelling voor 25 plaatsen en hebben we het achterste veldje ingericht.” Ideeën voor de opzet deden ze op bij beurzen waar ze stonden om hun eigen camping te promoten. Ze hoefden over de naam niet lang na te denken. Mieny: “Het terrein ligt wat hoger in het landschap. Vandaar de naam De Bulte.”

 

Senior kampeerder

Als ervaren kampeerders wisten ze goed welk type kampeerder ze wilden trekken. Mieny: “We houden zelf van een camping die rustig en natuurlijk is. Dat soort campings trekken voornamelijk de senioren, dus richten we ons daar vooral op. Er komt wel eens een kleinkind van een campinggast. Dat is prima, maar we hebben voor gezinnen met kinderen gewoon weinig te bieden.” Hendrikus: “Op het derde veldje achter ons huis staan wel twee speeltoestellen, maar dat hebben we verder ingericht als moestuin met een kas vol tomaten-planten en wat fruit.”

 

Veel privacy

De senior kampeerders komen voornamelijk naar de camping vanwege de natuurlijke sfeer. Het veld met in het midden een natuurlijk tuin is dan ook populair. Hier staan de tenten en caravans aan de rand tussen de begroeiing, waardoor er veel privacy is. Op het voorste veld is het wat opener. Hier merken we dat de gasten wat meer contact hebben met elkaar en al snel bij elkaar op de koffie komen. Zo trekken de twee velden ieder kampeerders met hun eigen voorkeur. Ze ontmoeten elkaar in ieder geval bij het sanitairgebouwtje waar het douchen gratis is. Hendrikus: “Het zit in de prijs voor de kampeerplek, net zoals stroom en water. Iedere plek heeft een eigen stroompunt van 10 ampère en op de velden zijn er centrale watertappunten. Sinds vorig jaar is er overal goede wifi.”

 

 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Kunstzinnige objecten brengen wat vrolijkheid op de camping.

In het centrale gebouwtje is ook een mini-campingwinkeltje.

De stacaravan is volledig in gericht en is geschikt voor zes personen.

Bij slecht weer kun je hier toch nog gezellig barbecueën.

Onbekende Drenthe

Afgezien van een kleine bibliotheek en de moestuin, bieden Mieny  en Hendrikus verder geen vermaak of activiteiten op de camping. Wel zorgen ze ervoor dat hun gasten de omgeving kunnen verkennen.
Mieny: “Bij aankomst maken we met de gasten altijd even een rondje over de camping. Dan horen we meteen waarvoor ze komen en wat ze willen doen. We geven in ieder geval een map met acht fietsroutes en een paar wandelroutes door het bos hier vlakbij. Die routes hebben we zelf gemaakt, zodat je op plekken komt waar andere toeristen nooit komen.” Hendrikus: “Je kunt natuurlijk naar de toeristische attracties als Wildlands Emmen of Slagharen of natuurgebieden als het Dwingelerveld, maar we merken dat de meeste gasten komen om het stukje onbekende Drenthe. Het Mantingerveld en het aangrenzende Mantingerbos zijn mooie natuurgebieden van Natuurmonumenten.”

 

Niet groter

De laatste drie jaren was de camping goed bezet. Het zou reden kunnen zijn om het aantal plaatsen verder uit te breiden, maar dat hoeft van Mieny en Hendrikus niet. Het zou ook afbreuk doen aan de rust en het persoonlijke contact met de gasten en tussen de gasten onderling. 
Hendrikus: “Het zou ook betekenen dat we er meer tijd aan moeten besteden. We houden ook graag nog wat tijd over om zelf erop uit te trekken, want we blijven echte kampeerders.”

 

  | Gasten aan het woord |

Morgen zien we dan wel weer

Jan en Louise Bolier uit Zierikzee zijn campinggasten
van het eerste uur en komen nu al voor de negende keer naar De Bolte. Louise: “Het is hier rustig, het is keurig netjes en de eigenaren zijn attent en mede-levend. We vinden het fijn dat er persoonlijk contact is met de eigenaren en de andere kampeerders.”

Jan en Louise gaan al jaren met de caravan kamperen. Jan: “De eerste jaren dat we samen op vakantie gingen, hebben we een huisje gehuurd. Dat was makkelijk, maar we zochten ook wat meer de vrijheid. Daarom zijn we in 1988 voor het eerst gaan kamperen. Met een vouwwagen. In 2005 zijn we overgestapt op een caravan. We gingen altijd naar Frankrijk, maar blijven steeds vaker in Nederland.”

Ze zijn niet alleen vaste gasten doordat ze vaak terugkomen, dit jaar hebben ze ook nog eens voor acht weken geboekt. Louise: “Dit is de derde week en we zijn nog lang niet uitgekeken op de omgeving. We maken graag fietstochten en kiezen dan een route langs fietsknooppunten van ongeveer veertig kilo-meter. Dat is goed te doen met onze e-bikes.” Ze bezoeken graag de kleine dorpjes als Westerbork, Dwingeloo en Diever. Jan: “We gaan ook wel naar Hoogeveen en Meppel. We kiezen niet snel voor musea, maar zijn wel naar Kamp Westerbork geweest. Dat is natuurlijk een beladen plek waar je niet zomaar naartoe moet gaan. Maar het is zeker de moeite waard om het een keer bezocht te hebben.” Ze hebben voor de komende weken zeker geen lijstje wat ze nog willen doen of bezoeken. Louise: “Morgen? Dat zien we dan wel. We kiezen denk ik iets wat een beetje uit de felle zon is.” 

Mini camping De Bulte

Hoogeveenseweg 8 | 7936TS Tiendeveen (DR)
+31 (0)6 543 435 72 / +31 (0)6 206 865 57

info@minicampingdebulte.nl | www.minicampingdebulte.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021