Midicamping
Van der Burgh
Midicamping van der Burgh | Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Rob Kater
Het eiland Voorne-Putten behoort dan niet tot de provincie Zeeland, er heerst wel dezelfde typische kust- en eilandsfeer van weidse polders en brede stranden. Waar aardappelen en groenten uit de grond schieten, heeft Midicamping Van der Burgh bij Rockanje zich al sinds 1971 geworteld in het landschap. Het is een echte familiecamping, want eigenaren Ellen en Arie van der Burgh zorgen ervoor dat iedereen lekker meedoet aan het gemoedelijke kampeerleven.
Daarnet reden we nog in het industriële Botlekgebied en als bij een toverslag rijden we tussen de polders. Dat is de magie van de Harmsenbrug over het Hartelkanaal en het Brielse Meer. Vanaf dit punt kijken we niet meer om, want voor ons ligt een open landschap waar we elf kilometer doorheen rijden om bij Midicamping Van der Burgh uit te komen. Daar treffen we voor de receptie onder een grote krulwilg de eigenaren Ellen en Arie van der Burgh die net de zaken van de komende dag hebben doorgenomen. Dat is nodig, want het hoogseizoen is nog niet eens begonnen en vrijwel de hele camping is volgeboekt.
Middelgrote camping
We zijn aangekomen op een camping die te groot is om minicamping genoemd te worden, maar nog wel die gemoedelijke sfeer heeft. Daarom hebben Ellen en Arie de naam Midicamping bedacht. Een naam die ook past bij het comfort en voorzieningenniveau. Arie: “Dat is al zo sinds we achttien jaar geleden een kwaliteitsslag hebben gemaakt. Mijn ouders zijn in 1971 de camping begonnen als bijverdienste bij het boeren bedrijf. Het was de tweede boerencamping van de Stichting Vrije Recreatie. In 1984 zijn ze zich helemaal gaan richten op de camping. Toen zijn er al veel investeringen gedaan en toen wij het in 1993 overnamen is de camping met zestig plaatsen uitgebreid. In 2001 is de hele camping op de schop gegaan. We hebben drainage aangelegd en de hele infrastructuur van elektriciteit en water tot wegen en sanitair vernieuwd. Daar hebben we nu nog profijt van.”
“Je moet het met zijn allen doen. Dus je zorgt ervoor dat je het sanitair schoon achterlaat en je kampeerveld netjes blijft. En er zijn campinggasten die activiteiten op de camping organiseren.”
Onder de krulwilg voor de receptie: Arie en Ellen van der Burgh met in hun midden dochter Carly die tijdens vakanties meehelpt.
Met zo’n privézwembad heb je geen subtropisch zwemparadijs nodig.
Kampeerders gaan graag bij elkaar op de koffie.
Jan en Bea Maas uit Brielle zijn met hun kleinzoon Jaxx voor het eerst op de camping, maar voelen zich al meteen thuis tussen de andere gasten. ‘Het voelt als familie’.
Iedere maandag mogen de kinderen door het hek de dierenweide op om de hertjes, geiten en eenden te voeren.
Opblaaszwembad op velden
De kampeerplekken zijn allemaal comfortplaatsen van minimaal 100 vierkante meter met een elektra aansluiting van 10 of 16 ampère, een waterkraan en rioolpunt. Tegen vergoeding is er wifi op de kampeerplaats. Het sanitair in de verwarmde gebouwen met onder meer dubbele douches, wasmachines en een seniorentoilet heeft op een beoordelingswebsite een score van 9.1. De velden stralen rust uit doordat de auto’s op de aangewezen parkeerplekken buiten de velden staan. Daardoor is er ook ruimte voor een groot opblaaszwembad of een gezamenlijk balspel. Kinderen kunnen zich ook vermaken in de grote speeltuin met uitdagende speeltoestellen of met de skelters die vrij beschikbaar zijn. De camping biedt ook luxere kampeerplekken. Er zijn enkele chalets te huur en een apart deel is voor seizoenskampeerders die hun plek met vaste beplanting en dergelijke kunnen inrichten.
Iedereen doet mee
De nieuwe inrichting is ook bepalend voor het karakter van de camping. De plaatsen zijn verdeeld over een aantal kleinschalige open velden die door hoge begroeiing van elkaar gescheiden zijn. Zo heeft ieder veld een beperkt aantal van zes tot acht kampeerders, die makkelijk contact met elkaar maken. Om te benadrukken dat je in de polder kampeert, hebben de velden oude namen van de omliggende polders. Ellen: “We willen dat er op een veld een mix is van tenten, caravans en campers en maar een paar vaste kampeerders. Zo ontstaan er geen ‘dorpjes’ waar je als nieuwkomer niet tussenkomt.” Ze moedigt de familiaire sfeer ook aan door de kampeerders te betrekken bij de dagelijkse bezigheden die bij het kampeerleven horen. “Je moet het met zijn allen doen. Dus je zorgt ervoor dat je het sanitair schoon achterlaat en je kampeerveld netjes blijft. Je moet ook met elkaar de sfeer maken. Bij de kinderdisco verwacht ik dat de oudere jeugd enthousiast meedoet, zodat de jongsten een topavond hebben. Er zijn campinggasten die activiteiten op de camping organiseren. We zijn ook geen camping voor grote groepen jongeren. Ik ben soms misschien streng als het om overlast gaat, maar dat is ook mijn gastvrijheid naar de kampeerders die hier voor hun rust komen. In ons reglement is één regel belangrijk: doe normaal.”
Jeffrey en Miranda uit Tilburg hebben ook rust, omdat andere gasten toezien op hun kinderen.
Op de velden staan tenten, caravans en campers bij elkaar.
Dierencamping
Onder de vaste gasten op de camping behoren Pino de Nandoe, Henkie het hert en de pony’s Elsa, Saartje en Shika. Het zijn maar enkele van de vele dieren die belangrijk zijn voor de camping, want er is nog een knuffelhok vol konijnen, een kippenhok en een levendige dierenweide. Ellen: “Voor kinderen is het omgaan met dieren belangrijk voor hun ontwikkeling. Dus kunnen kinderen bij de dieren. Iedere maandag mogen ze mee de dierenweide in om te voeren en ze kunnen altijd bij de konijnen.’’ Voor de pony’s is iedere ochtend een speciaal programma. Eerst mogen de kinderen de pony’s borstelen waarna ze een rondje mogen rijden, onder toeziend oog van de oudere kinderen.
Vlakbij strand en natuurgebied
De camping ligt aan de westkant van het eiland wat ook wel Westvoorne wordt genoemd. De toeristische organisaties promoten dit gebied als de tuin van de regio met Rockanje als de badplaats. Wie van zout water houdt, loopt vanaf de camping naar het Stille Strand, het Badstrand, het Naaktstrand of de Groene Punt. Voor het badderen in zoet water is het strand bij de Haringvlietdam in de buurt. Wandelaars kunnen uit de voeten in de natuurgebieden in de directe omgeving. Vrij toegankelijk is onder meer het natuurgebied Quakjeswater waar Lepelaars te spotten zijn. Ellen: “We hebben veel kampeerders die gaan wandelen en fietsen. Het hele eiland rond is 60 kilometer, maar er zijn ook kortere routes.”
| Gasten aan het woord |
‘We voelen ons meteen thuis’
Jan en Bea Maas uit Brielle zijn voor het eerst op de Midicamping, maar zijn zeker geen beginnende kampeerders. Jan: “In 1989 gingen we al met de vouwwagen naar camping De Braamsluiper in Zuidwolde en we hebben vijftien jaar lang op campings in Kroatië gestaan. Altijd kleine campings of kamperen bij de boer. Dat vinden we het leukste.” Bea: “We hebben voor het eerst onze kleinzoon Jaxx bij ons. Daarom blijven we vier nachtjes, om te proberen. We hebben meteen goed contact met de andere kampeerders. Het is net familie. We kennen niemand en toch voelen we ons thuis.”
‘Je kunt de kinderen hun gang laten gaan’
Jeffrey en Miranda uit Tilburg hadden jarenlang een stacaravan in Frankrijk, maar kiezen nu met hun kinderen Thijs en Evie al voor het vierde jaar voor de Midicamping. Jeffrey: “We zijn via vrienden hier gekomen en vonden het meteen een prettige camping. Het is groot, maar toch kleinschalig. Het voelt als een grote familie, iedereen kijkt een beetje naar elkaar om. Daardoor kun je de kinderen hun gang laten gaan en hebben wij ook een rustige tijd.”
Midicamping Van der Burgh
Voet- of Kraagweg 9
3235 LL Rockanje
Tel. 0181 404 179
info@midicamping.nl
ww.midicamping.nl
Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020